Bilmeniz Gerekenler Kanuni İşlemler
Gerekli Evrak ve Belgeler.

YAPI DENETİM FİRMASI GÖREV VE SORUMLULUKLARI

İdari para cezaları

 

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili yapı denetim kuruluşuna (..) 500 TL’den az olmamak üzere, aykırılığı her bir m2 sine göre hesaplanan idari para cezaları uygulanır.

 

Yapı denetiminde sorumluluk süreleri.

 

Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı 15 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise 2 yıldır. Ancak; zararın oluştuğu tarih,zaman aşımının başlangıç tarihi olarak kabul edildiği için sorumluluk da yaşam boyu devam etmektedir.

 

Görevi kötüye kullanma

4708 Sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması sırasında, yapı denetim kuruluşunun icraî veya ihmalî davranışla görevini kötüye kullanan ortakları, yöneticileri, mimar ve mühendisleri, yapı müteahhidi, proje müellifi gerçek kişiler ile laboratuvar görevlileri, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (4708 YDHK Madde 9)

 

İmar kirliliğine neden olma

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (5237 TCK Madde-184/3)

 

Resmi belgede sahtecilik

Yapı denetim kuruluşunun ortak ve yöneticileri, mimar ve mühendisleri ile laboratuvar görevlileri bu Kanun hükümleri çerçevesinde yapmaları gereken denetimi yapmadıkları hâlde yapmış gibi veya yapmalarına rağmen gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemeleri hâlinde Türk Ceza Kanununun resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır. (4708 YDHK Madde 9)

 

Taksirle ölüme neden olma

Taksirle bina çökmesine, toprak kaymasına, yaralamaya ve öldürmeye neden olmaktan kusurlu bulunan olmaktan kusurlu bulunan yapı denetim kuruluşunun ortağı ve yöneticileri, mimar ve mühendisleri, proje müellifi, yüklenici ve şantiye şefleri;

(1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olan kişi, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (5237- md:22, md:85)

(3) Suçun bilinçli taksirle işlendiğine karar verilmesi halinde; taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. (5237-md:22/3)

*Taksir; mühendis ve mimarın öngörülebilir neticeyi öngörememesi, **Bilinçli taksir; mühendis ve mimarın öngörülebilir neticeyi öngördüğü halde önemsememesi olarak tanımlanmaktadır.

 

Yapı sahibi kendi yapısının denetçisi olur mu?

Yapı sahibi kendi yapısının denetçisi olamaz. Ancak, yapı sahibinin aynı zamanda YDK’nın denetçisi olduğu hâllerde, yapı sahibi olan denetçiye görev verilmemek kaydı ile, mensubu olduğu YDK’nca işin denetiminin üstlenilmesi mümkündür.

 

Kontrol ve Yardımcı kontrol elemanlarının görev ve sorumlulukları

1.Yapı denetim kuruluşu ile hizmet sözleşmesi imzalamak.

2. Denetimini üstlendiği yapı ile ilgili çalıştığı firmaya ve ilgili idareye taahhütname vermek.

3. Denetimini üstlendiği yapının, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını kontrol etmek, aykırılıkları ilgili bölge çalışma müdürlüğüne bildirmek.

4. Yapı malzemelerini ve uygulamanın her aşamasını proje ve ilgili mevzuata göre kontrol etmek.

5. İnşaatta çalışan ustaların sertifikalı olup olmadığını kontrol etmek.

6. Aynı yapıda birlikte denetim sorumluluğu üstlenen denetçi Mühendis ve Mimarların, vereceği görevleri yerine getirmek

.

7. Proje ve ilgili mevzuata aykırı uygulamaları en geç 3 isgünü içinde yüklenici ve ilgili idareye noter veya iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirmek.

8. Yapı Denetim Komisyonunca uygun görülen hizmet içi eğitim programlarına katılmak.

Not: Yardımcı kontrol elemanları, tutanak imzaladığı veya aykırılığın 3 is günü içinde ilgili idareye bildirmediği malzeme/uygulamanın proje ve ilgili mevzuata uygunluğunu onaylamış sayılacaklarını unutmamalıdır.

 

Şantiye şefi ve Müteahhitin görev ve sorumlulukları

1. Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur. Yapı denetimi sırasında bizzat hazır bulunarak, denetimin uygun şartlar altında yapılmasını sağlamak yapı denetleme defterini şantiyede muhafaza etmek, bu defterin ilgili bölümünü ve yapı denetim kuruluşunca düzenlenen diğer tutanak ile belgeleri imzalamakla yükümlüdür.

2. Şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasından sorumludur. (1.1.2012 tarihinde yürürlüğe girecek)

3. Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemin aldırılması yetkisine sahiptir. Bu yetkinin yapı müteahhidi tarafından kullandırılmaması halinde şantiye şefi sorumlu tutulamaz.

4. Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve kusurları, öneri ve önlemleri belirlemek, yapı müteahhidine rapor etmek ve şantiyede görev alan ilgili kişilere bildirmekle yükümlüdür. Raporda yer alan hususların yerine getirilmemesinden yapı müteahhidi sorumludur.

5. Şantiye şefi görev aldığı yapım işine dair yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesini imzalamakla yükümlüdür.

6. Yapı müteahhidi veya onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim kuruluşuna haber vermek zorundadır. Aksi takdirde, işin denetimsiz ilerlemesinden doğabilecek her türlü sorumluluk yapı müteahhidine ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefine aittir.

 

Şantiye şefliği yetki sınırı: Bir il sınırları içinde olmak ve aynı anda en fazla 5 ayrı yapım işini aşmamak koşuluyla; Mühendis ve Mimarlar için 30.000 m2 inşaat alanıdır. Yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde 30.000m2 yi geçmeme şartı aranmaz.